ارکستر سمفونیک نیاز به رهبر دائم دارد
شاهین فرهت معتقد است که ارکستر سمفونیک تهران به رهبر دائم نیاز دارد و در عین حال پیمان سلطانی به حضور افرادی از دیگر فرهنگها در ارکستر سمفونیک معتقد است.
به گزارش اخبار موسیقی واوموزیک ، شاهین فرهت آهنگساز و مدرس دانشگاه درباره اواضاع کنونی ارکستر سمفونیک تهران گفت: برای ارکستر سمفونیک تهران دست به دعا داریم که به طور مستمر فعالیت کند و سر و سامان بگیرد. ارکستر سمفونیک از حدود سال 1750 از دوران کلاسیک قوانینی دارد. ارکستر سمفونیک اگر خیلی عالی و درجه یک مانند فیلارمونیک برلین و سمفونیک لندن باشد نیاز به رهبری که پداگوگ باشد، ندارد، چون به طور مرتب رهبران ارکستر درجه یک میآیند و برنامه دارند.
وی ادامه داد: این نوع ارکسترها در دنیا کم نیست و با رپرتوار جهانی آشنا هستند، اما رهبرهای مختلف ممکن است با سلیقه خود این رپرتوارها را اجرا کنند. ارکستر سمفونیک تهران با دورههای مختلفی که داشته و بعضی اوقات بهتر و گاهی بدتر بوده، نیاز به رهبری دارد که معلم هم باشد و بتواند ارکستر را ارتقا دهد.
این آهنگساز که در ارتباطی تلفنی با رادیو «گفتوگو» صحبت میکرد، درباره حضور رهبر مهمان در ارکسترها گفت: رهبر مهمان در تمام ارکسترهای دنیا رسم است و همیشه رهبر دائمی در ارکستر هست و در کنار او رهبران مهمان میآیند و میروند. گرامر و دستور زبان ارکستر کاملاً مشخص است و نیاز به توضیح زیادی نیست. ارکستر سمفونیک باید یک رهبر دائم داشته باشد و کافی است برای این موضوع به تاریخچه ارکسترهای سمفونیک دنیا در یک دوره خاص نگاه کنید.
وی افزود: خیلی از اوقات رهبر ارکستر مدیر هنری هم هست، اما بعضی اوقات او فقط رهبر است و شخص دیگری مدیر هنری میشود. زمانی که سال هنری از پاییز شروع میشود، ارکستر را رهبر ارکستر دائم اداره میکند و چند رهبر ارکستر هم به عنوان مهمان دعوت میشود. برنامه ارکستر در سال هنری به کمک چندنفری که در هیأت امنا هستند، بعضی اوقات برای چندسال برنامهریزی و چاپ میشود.
فرهت تأکید کرد: ما 100 درصد باید برای ارکستر سمفونیک یک رهبر دائم داشته باشیم و چندان رهبر ارکستری که بتوانیم انتخاب کنیم و خوب باشد، نداریم. به عنوان مثال، آقای علی رهبری یک پداگوگ خوب و باسابقه با نام جهانی است و او خیلی خوب میتواند به داد ارکستر سمفونیک برسد. اگر او هم بخواهد رهبر ارکستر سمفونیک تهران باشد، باید گرفتاریها و کمبودها را در نظر بگیرد و ارکستر را به خوبی بسازد.
نیاز به افرادی با فرهنگ متفاوت در ارکستر سمفونیک تهران داریم
پیمان سلطانی آهنگساز و رهبر ارکستر ملل درباره اوضاع ارکستر سمفونیک تهران گفت: ما ارکسترهای بزرگی مانند باواریا و CBS داریم که در تاریخچه آنها همیشه یک رهبر رزیدنت وجود داشته است و حتی گرچه قابل قیاس با ارکستر سفمونیک تهران نیستند و توانمندترند، بخشی از رشد آنها به بودن مدیر هنری ثابت، درایت او و مجموعهای است که حضور و افراد مختلف را هدایت میکند و به رشد آن کمک میکند. ارکستر سمفونیک نیازمند یک فرد دانا و تواناست که موجب ترقی آن شود.
وی ادامه داد: گرفتاریهایی در ارکستر سمفونیک تهران وجود دارد که موجب میشود که نه رهبر دائم و نه مهمان داشته باشیم. در سالهای گذشته با ورود اکثر رهبران دائم اختلافاتی پیش آمده که اجازه رهبری ارکستر نمیدهد و فکر میکنم فقط بحث رهبری مطرح نیست، بلکه فرهنگ و حواشی موجود در ارکستر سمفونیک نیز مؤثر است که در مورد ارکستر سمفونیک تهران اجازه شکلگیری یک اتفاق خوب را نمیدهد.
این موسیقیدان با رد متزلزل بودن همه دورههای ارکستر سمفونیک تأکید کرد: ارکستر سمفونیک در نیمه اول دهه 1350 که فرهاد مشکات رهبر ارکستر سمفونیک بود، بسیار توانمند و باشکوه بود. در دوره پرویز محمود برای رشد ارکستر سمفونیک اتفاقات خوبی افتاد و رهبرانی از کشورهای مختلف وارد شدند که توانستند ارکستر را با فرهنگهای مختلف آشنا کنند.
وی ادامه داد: یک نفر در نیمه اول دهه 1350 روی دینامیک و یک نفر روی زمانبندی کار میکند و فرهنگهای مختلفی وارد ارکستر میشود و به همین دلیل ما باید برای حضور افراد متعدد با فرهنگهای مختلف که غیرایرانی هم میتوانند باشند، تلاش کنیم. بخشی از گرفتاریهای مربوط به ارکستر سمفونیک تهران از بیرون تزریق میشود.
برنامه «ارغنون» با موضوع «رهبری در ارکستر سمفونیک تهران» با حضور پیمان سلطانی و ارتباط تلفنی با شاهین فرهت آهنگساز و مدرس دانشگاه از رادیو گفتوگو پخش شد.