محسن شریفیان ، اخبار موسیقی ،اخبار موسیقی ایران ،واوموزیک،vavmusic

تجدید چاپ یکی از مهم ترین کتاب های آموزشی ساز نی انبان

9 مرداد 1399 11:04 ق.ظ ایران

انتشارات ماهور دومین چاپ کتاب «آموزش نی انبان» محسن شریفیان را منتشر کرد. به باور منتقدان این یکی از بهترین منابع آموزشی درباره این ساز بومی ایرانی است.

به گزارش اخبار موسیقی واوموزیک ، موسسه فرهنگی – هنری ماهور چاپ دم کتاب «آموزش نی انبان» نوشته محسن شریفیان و با همکاری بابک شهرکی را با شمارگان هزار نسخه، ۹۲ صفحه (به همراه یک لوح فشرده) و بهای ۶۰ هزار تومان منتشر کرد. چاپ نخست این کتاب سال ۱۳۹۶ با شمارگان هزار نسخه و بهای ۲۸ هزار تومان منتشر شده بود.

 

محسن شریفیان نوازنده مطرح نی انبان و سرپرست گروه موسیقی «لیان» بوشهر است و کنسرت های بسیاری را در ایران و سایر نقاط جهان برگزار کرده. او نشان درجه یک هنری (معادل دکترا) در رشته موسیقی و نوازندگی نی انبان از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دارد و لیسانس علوم اجتماعی با گرایش پژوهشگری است.

پژوهش های متعدد او در حوزه موسیقی و فرهنگ جنوب ایران به صورت کتاب و آثار مولتی مدیا حاکی از علاقه وافر و تعلق خاطر او به حفظ ارزش های فرهنگی و موسیقیایی جنوب ایران است.

نی انبان یکی از سازهای مطرح در فرهنگ و هنر ایرانی است که قدمتی دیرین دارد. روز دهم مارس در جهان به عنوان روز نی انبان ثبت شده و مراسم های زیادی در سراسر جهان انجام می شود. متاسفانه در کشور ما اما منابع چندانی درباره این ساز و آموزش نوازندگی آن و همچنین معرفی اش به عامه مردم، وجود ندارد. پژوهش های محسن شریفیان در این موضوع از نخستین منابع مطالعاتی و آموزشی درباره ساز نی انبان به شمار می رود.

کتاب «آموزش نی انبان» ۹ بخش دارد که عناوین سرفصل های آن به ترتیب از این قرار است: «خاستگاه و تاریخ نی انبان»، «اجزای نی انبان و طرز ساخت آن»، «کوک»، «نگهداری ساز و بهداشت نوازنده»، «نی انبان نوازی در بوشهر»، «نگاهی به تئوری موسیقی»، «نواختن نی انبان»، «تمرین ها» و «متن ترانه ها».

درباره این کتاب به قلم محسن شریفیان می خوانیم: «موسیقی هر منطقه همچون گویش های بومی، لهجه، نشانه و طعم خودش را دارد.

نشانه و طعم موسیقی جنوب، همان ساز اصلی و شناخته شده موسیقی محلی بوشهر، نی انبان است که جغرافیای حضورش تا استان های خوزستان، هرمزگان و کرمان گسترده شده است.

به دلیل علاقه وافر به موسیقی منطقه و همچنین وجود مشتاقان و علاقه مندان فراگیری ساز نی انبان، تلاش کرده ام با بهره گیری از تجربه های موفق در زمینه نوازندگی و آموزش موسیقی و مطالعه شیوه های مختلف آموزش نواختن نی انبان در سراسر جهان و بهره گیری و استفاده از فنون نوازندگان شاخص این ساز، متد آموزشی خود را پی ریزی کرده و کتاب آموزش نی انبان را به چاپ برسانم.

این کتاب، درآمد و آغازی برای آموزش سیستماتیک نی انبان ایرانی است، سازی که پیش از این، همچون دیگر سازهای نواحی ایران و کشورهای شرقی، به شیوه سنتی و سینه به سینه آموزش داده شده است.

با ارائه لوح فشرده ای که همراه کتاب است، علاقه مندان و هنرجویان این ساز می توانند با قواعد و اسلوب ساده، آسان و صحیح، نواختن نی انبان را فرا بگیرند.»

امین بانی هوای دوری