ناکامی با شجریان و دورخیز جبران با عقیلی
یکی از اپراتورهای تلفن همراه در حالی میخواهد با کنسرت سالار عقیلی توانمندی خود را در برگزاری کنسرتهای آنلاین غیررایگان به بوته آزمایش بگذارد که پیش از این در پوشش زنده کنسرت همایون شجریان، چندان موفق نبود.
به گزارش اخبار موسیقی واوموزیک ، با شیوع بیماری کرونا و تعطیلی کلیه فعالیت های هنری که اجراهای زنده موسیقی هم قسمتی از این آن ها بود، مدیران فرهنگی کشور به این نتیجه رسیدند که با برگزاری کنسرتهای آنلاین برای مردم آنها را به خانه نشینی تشویق کنند که این کنسرت ها مورد استقبال فراوانی هم قرار گرفت. از مهم ترین علتهای این استقبال همزمانی این اجراها با شبهای عید نوروز بود.
شبهایی که بر اساس سنت ما ایرانیها همیشه با هیجان و شور و شادی پایان سال همراه بوده است. اما ویروس کرونا این مهمان ناخوانده، باعث شد تا بر خلاف سالهای گذشته، مردم ببرای مشارکت در قطع زنجیره انتقال کرونا خانه نشینی را بعنوان گزینه خردمندانه انتخاب کنند. اما شرایط کرونایی در دنیا و کشور ما طولانی شد و تعطیلی رویدادهای هنری از جمله اجراهای زنده موسیقی از طرفی بر کسالت خاطر هواداران موسیقی افزود و از طرف دیگر ضربه سهمگین بر بدنه اقتصادی موسیقی وارد کرد.
کم نیستند هنرمندان و نوازندگانی که عمده راه امرار معاش آنها نوازندگی و برگزاری کنسرت است و همچنین لغو اجراهای زنده تبعات اقتصادی هم در پی داشته است. در چنین شرایطی طرح برگزاری کنسرتهای آنلاین غیر رایگان در بین اهالی موسیقی و مدیران ارشد فرهنگی و فعالان رسانه بعنوان یکی از راهکارهای برون رفت ازاین بحران اقتصادی گریبانگیر اهالی موسیقی مطرح شد.
البته این در حالی بود که بنیاد رودکی، در دوران موج اول کرونا که از اواخر زمستان سال گذشته بر کشور حاکم شد، در راستای ایفای مسئولیت اجتماعی میزبان هفت اجرای آنلاین رایگان بوده است. پرواز همای، کیوان ساکت و وحید تاج با همراهی مشترک گروه وزیری، گروه رستاک، علی زند وکیلی، سامان احتشامی، علیرضا قربانی در آین دوران و در نبود امکان اجراهای صحنهای، از تالار وحدت اجرای آنلاین داشتهاند. و قبل از آن هم دفتر موسیقی با همکاری شهرداری تهران ۱۵ اجرای رایگان آنلاین در برج میلاد با عنوان نوروزخانه برای مخطبان موسیقی برگزار کرد.
بعد از پایان این اجراهای آنلاین و رایگان بود که مشخص شد همایون شجریان نیز قصد دارد در تالار وحدت کنسرت آنلاین خود را برگزار کند. اما این اجرا بر خلاف انتظار عموم فقط برای مشترکین اپراتور ایرانسل رایگان بود. این هنرمند برای اولین بار با حمایت مالی یکی از اپراتورهای تلفن همراه و از طریق اپلیکیشن لنز اولین کنسرت آنلاین غیر رایگان را در تالار وحدت اجرا کرد. اما بسیاری از هواداران شجریان چون پوشش این اجرا از زیرساختهای لازم برخورد دار نبود موفق به تماشای زنده این رویداد موسیقیایی نشدند و این امر هواداران این هنرمند را دلخور کرد.
چندی پس از این اتفاق محمد الهیاری مدیرکل دفتر موسیقی وزارت ارشاد در گفتگویی با خبرنگار موسیقی ایرنا در باره اجرای آنلاین همایون شجریان در تالار وحدت گفت: اجراهای آنلاین از اجراهای خانگی هنرمندان در اسفند آغاز شد و چند اجرا هم در استودیوها برگزار شد. ما با شرکتها گفتوگو کردیم که این امر به شکل جدیتر و رسمیتری برگزار شود. نگرانی وجود داشت که به واسطه پوشش اینترنت در تمام کشور بسیاری هموطنان موفق به دیدن این اجراها نشوند. در این میان نقش دفتر موسیقی صدور مجوز و نظارت بر محتوی است. هر اجرای آنلاینی که برگزار شده با مجوز دفتر موسیقی برای مجموعه ساترا (سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی) ارسال شده است. دفتر موسیقی در پروژه نوروزخانه هم نقش نظارت بر محتوی و صدور مجوز داشت. معتقدم شان دفتر موسیقی نظارت بر محتوی است و ما در موضوع قراردادها دخالت نمیکنیم، همچنین دفتر موسیقی دخالتی در قرارداد مالی ایرانسل و کنسرت شجریان نداشت.
در ارتباط با پروژه بنیاد رودکی و اپراتور مذکور تلفن همراه، هم دفتر موسیقی و بنیاد رودکی دخالتی نکرده اند و مطلع نیستم این اپراتور با شجریان به چه صورت قرار بسته است. اگر قراردادهای نوروزخانه هم منتشر بشود مشخص خواهد شد که دفتر موسیقی هیچ دخالتی در قرارداهای هنرمندان و ساید نهادها نداشته است.
مدیر کل دفتر موسیقی وزارت ارشاد همچنین گفته بود: موضوع ناکارآمدی تلویزیونی تعاملی لنز را پیش بینی کرده بودیم و چه بسا تعدادی از تلویزیون های تعاملی به لنز گفته بودند آماده کمک هستند. کما اینکه تلوزیون تعاملی که پروژه نوروزخانه را پوشش داد فضای پوشش اینترنتی را برای حضور تلویزیونهای تعاملی دیگر فراهم کرده بود و چیزی بیش از ۲۰ تلویزیون تعاملی و پلتفرم این اجراها را پوشش دادند. در مجموع کلیه عوامل معاونت هنری از اینکه برای کنسرت همایون شجریان مردم مجبور به پرداخت پول به تلویزیون تعاملی لنز شدند راضی نبودیم. چون هدف این پروژه صد در صد رایگان بودن این اجراها بود.
بعدها معلوم شد که مدیران دفتر موسیقی اطلاعی از قرارداد مالی بین همایون شجریان و حامی مالی این کنسرت و احتمالا مدیران بنیاد رودکی نداشتند.
به هر شکل بعد از کنسرت آنلاین غیر رایگان همایون شجریان در تالار وحدت که از طریق تلویزیون تعاملی لنز پخش شد و ناتوانی اپراتور مربوطه در پوشش این کنسرت حاشیه ها ، انتقادها و اما اگرهای فراوانی را برای این هنرمند و اپراتور مذکور به همراه آورد، این بار تلویزیون تعاملی لنز قصد دارد تا کنسرت غیر رایگان سالار عقیلی را در سوم مرداد ماه ساعت ۲۰/۳۰ دقیقه که در تالار وحدت برگزار خواهد شد پوشش دهد.
در این کنسرت قطعاتی چون، مرا رها مکن، ایران و وطنم، سرو زیر آب، حانیه، چرخ فلک، گلرخ، میون ایلوم (ملودی قدیمی خراسان)، دلبسته شدم، برادر جان، خوشه چین، مادر، از تنهایی گریه مکن، چه بگویم و ایران جوان با همراهی همسر هنرمند حریر شریعت زاده نوازنده پیانو اجرا میشود. این هشتمین اجرای آنلاین در دوران شیوع کرونا از تالار وحدت و دومین اجرایی است که در تالار وحدت بصورت غیر رایگان اجرا خواهد شد.
حال باید دید آیا تلویزیون تعاملی لنز بعد از ناکامی خود در پخش کنسرت آنلاین همایون شجریان این بار موفق خواهند شد تا اعتماد از دست رفته مخاطبان خود را بدست آوردند یا خیر؟
اما آنچه در این میان بیش از هر مورد دیگری جلب توجه می کند این است که گویا تمامی دست اندرکاران حوزه موسیقی به این باور رسیده اند که احتمالا کنسرتهای آنلاین غیر رایگان در شرایط فعلی تنها راه برون رفت از این بن بست اقتصادی است که مقابل اهالی موسیقی، تهیه کنندگان و تمامی مشاغلی است که تنها از راه برگزاری کنسرت توانایی امرار معاش دارند.