کیهان کلهر ،خانگلِ مصرزاده ، اخبار موسیقی ، اخبار موسیقی ایران ، واوموزیک

کیهان کلهر به یادِ خانگلِ مصرزاده نوشت

7 فروردین 1399 9:37 ق.ظ ایران

کیهان کلهر، آهنگساز و نوازنده بین المللی کشورمان، به یاد زنده یاد بانو خانگل مِصِرزاده یادداشتی منتشر کرد.

به گزارش اخبار موسیقی واوموزیک ، مادر لالایی های کُرمانجی، بانو خانگل مصر زاده، چندی پیش دار فانی را وداع گفت. این در حالی ست که درگذشت این لالایی خانِ پیشکسوت، همچون زندگی اش در تنهایی و عزلت رخ داد.

کیهان کلهر، با انتشار مطلبی در صفحه شخصی اینستاگرامش، درباره این هنرمندِ قوم کُرمانج چنین نوشت:

«چند روز پیش خانگل مصرزاده در سکوت و گوشه‌نشینی درگذشت.

او را مادر لالایی‌های کرمانجی نامیده بودند و حافظه‌اش پیش از آن که گرفتار بیماری آلزایمر شود سرشار از نغمه‌ها و آوازهای کرمانجی بود. نام او بانو خانگل مصرزاده بود.

 

کرمانج‌ها تیره‌ای از کردهای ایران هستند که سده‌ها پیش به شمال خراسان کوچ کردند. آنها به یکی از گویش‌های کُردی سخن می‌گویند و ادبیات شنیداری (شفاهی) دامنه‌داری دارند. خانگل مصرزاده یکی از زنان کرمانجی بود و آوازهای این تیره از کردها را استادانه و دل‌انگیز می‌خواند.

خانگل ۲۷ اسفندماه ۱۳۹۸ خورشیدی، چشم از جهان فرو بست. خبر درگذشت او با دیرکردی چندروزه شنیده شد، از آن رو که او در تنهایی می‌زیست و دیر زمانی بود که یادی از او نمی‌شد.

خانگل تاریخ زاده شدنش را نمی دانست. می‌گفت: وقتی روس‌ها به ایران آمدند من به دنیا آمدم. او که استعداد آواز خوانی شگفت انگیزی داشت‌ هرگز این بخت را نیافت تا شناخته شود و دیگران نیز از صدای دلنشینش بهره ببرند. تنها آلبومی که از صدای او به جای مانده به نام «آوازهای زنان کرمانجی» پخش شده است.

می‌گویند مجموعه‌ای بی‌مانند از آوازهای کرمانجی را در سینه داشت. دلبسته خواندن بود و می‌گفت وقتی تنهام، وقتی ناراحتم یا خوشحالم فقط و فقط آواز می‌خوانم و با همین آوازها زنده‌ام.

در ۲۳ اردیبهشت ماه ۱۳۹۶ خورشیدی، در تالار آمفی تئاتر دانشگاه هنر تهران، برنامه‌ای به نام «هزارو یک شب» برگزار شد. در این برنامه استادان مقامی شمال خراسان به اجرا پرداختند. عیسی قلی‌پور دوتار نواخت و خانگل لالایی‌خوانی کرد.

شاید این تنها دیدار دوست داران موسیقی نواحی ایران با مادر لالایی‌های کرمانجی و شنیدن صدای دلنشین او بود. او در روستای اوغاز در شهرستان شیروان زاده شد و در همان جا به خاک سپرده شد.»

امین بانی هوای دوری